Forum www.forumkonie.fora.pl Strona Główna www.forumkonie.fora.pl
Forum o koniach. Zapraszamy!
RejestracjaSzukajFAQUżytkownicyGrupyGalerieZaloguj
Artykuły z ,,Konie i Rumaki"

 
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum www.forumkonie.fora.pl Strona Główna » Weterynaria Zobacz poprzedni temat
Zobacz następny temat
Artykuły z ,,Konie i Rumaki"
Autor Wiadomość
Abelard
Administrator



Dołączył: 02 Lip 2010
Posty: 225
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/4
Skąd: Płock

Post Artykuły z ,,Konie i Rumaki"
Tu będe zamieszczać artykuły z ,,Koni i Rumaków" na temat weterynarii.


Post został pochwalony 0 razy
Sob 12:21, 03 Lip 2010 Zobacz profil autora
Abelard
Administrator



Dołączył: 02 Lip 2010
Posty: 225
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/4
Skąd: Płock

Post
ZATRUCIA ROŚLINAMI
Niektóre substancje są trujące nawet w niewielkich ilościach. Często wywołują objawy niespecyficzne, które sprawiają duże trudności diagnostyczne. W bieżącym artykule zostaną przytoczone najczęściej spotykane substancje szkodliwe, z którymi nasz koń nie powinien mieć styczności.



Rośliny trujące
Rośliny zawierają wiele związków biologicznie czynnych, które mogą doprowadzić do zatrucia organizmu. Skutkiem ich spożycia mogą być problemy dermatologiczne, zaburzenia przewodu pokarmowego, układu nerwowego, a nawet śmierć. Na terenie naszego kraju występuje wiele roślin o różnym stopniu szkodliwości dla koni. Niektóre z nich, jak np. bieluń dziędzierzawa, jaskier jadowity, skrzyp, szalej jadowity, tojad mocny, życica czy też zimowit jesienny zostały uznane za trujące, co oznacza, że niezależnie od spożytej ilości mają negatywny wpływ na organizm. Inne zaś sklasyfikowano jako szkodliwe, np. jaskry, wilczomlecze, turzyce. W tym przypadku można więc przyjąć, że niewielka ich domieszka jest niegroźna dla zwierząt, jednak nagromadzenie większych ilości w koszonej trawie czy sianie może być przyczyną zatruć. Największym zagrożeniem dla zwierząt gospodarskich są te rośliny, których naturalnym środowiskiem występowania są łąki, przydrożne rowy, polany, obszary przyleśne, a także sadzone w pobliżu domostw (jako rośliny ozdobne czy żywopłoty). Poniżej przedstawiono krótką charakterystykę wybranych gatunków roślin trujących oraz szkodliwych.


Cis pospolity. Zawiera toksyczny alkaloid taksynę. Za szczególnie szkodliwe uznaje się szpilki, zwłaszcza ze starszych gałązek oraz czerwone nasiona. Znane są przypadki padnięcia koni w bardzo krótkim czasie (kilka minut) po zjedzeniu gałązek cisa.


Rącznik pospolity. Należy do rodziny wilczomleczowatych. Jest źródłem bardzo szkodliwej substancji rycyny. Objawy zatrucia pojawiają się w ciągu 24 godzin od zjedzenia rośliny lub jej nasion. Początkowo można zaobserwować wzrost temperatury, a następnie zaburzenia przewodu pokarmowego, tj. krwawa biegunka, kolka oraz duszność. Do śmierci dochodzi zazwyczaj w przeciągu 36 godzin po zjedzeniu zaledwie 25 gramów rącznika.


Tojad mocny. Uważany jest za najbardziej trującą roślinę europejską. Występuje na górskich łąkach, obrzeżach lasów, a także w przydomowych ogródkach. Toksyczne alkaloidy doprowadzają najpierw do pobudzenia zakończeń nerwowych, a następnie do ich porażenia. Bezpośrednią przyczyna śmierci jest porażenie ośrodka oddechowego lub zatrzymanie akcji serca.


Szczwół plamisty. Jest pospolitą rośliną występującą na nieużytkach, wilgotnych łąkach i przydrożach. Objawami zatrucia są: drżenie mięśni, bezwład, porażenie mięśni oddechowych, rozszerzenie źrenic, słaby puls. Do śmierci może dojść w ciągu 2-3 godzin.


Do innych roślin śmiertelnych należą: bukszpan pospolity, ligustr pospolity, niektóre rodzaje krzewów laurowych, rododendrony i azalie.


Dąb czerwony. Jest to największy dąb występujący w Polsce. Liście są koloru czerwonego i zawierają dużo tanin, które mogą spowodować uszkodzenie nerek i wątroby, jak również doprowadzić do obrzęku ściany jelit. U zwierząt jedzących w dużych ilościach liście strącone z drzew może dojść do wielomoczu, obrzęku w okolicy jamy brzusznej, jak również jej bolesności. Innym objawem jest zatwardzenie.


Koniczyny: łąkowa, białoróżowa, biała oraz dziurawiec zwyczajny. Są bylinami pospolicie występującymi w całym kraju. Ich pędy zawierają substancje powodujące uczulenie na światło.



Nadmiar zbóż w pożywieniu
Zboża spożyte w dużych ilościach mogą być trujące i stanowić zagrożenie dla zdrowia. Ziarno zalegające w jelitach zaczyna fermentować, zaczynają się namnażać patogenne bakterie, które produkują endotoksyny przenikające do krwi. Zakwaszone środowisko jelit powoduje zamieranie fizjologicznej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego. Prowadzi to do uwolnienia dużej ilości toksyn i zatrucia organizmu. Skutkiem jest ochwat, kolka, a nawet śmierć. Dlatego należy kontrolować ilość paszy treściwej podawanej koniowi.



Mykotoksyny
Są grupą szkodliwych metabolitów produkowanych przez wiele gatunków grzybów pleśniowych. Wytwarzane są w sprzyjających warunkach przed lub po zbiorze roślin, np. w źle przechowywanym sianie, kiszonce. Aflatoksyny produkowane są przez grzyby z rodzaju Aspergillus, bytujących na zbożach, szczególnie kukurydzy i roślinach oleistych. Wykazują działanie hepatotoksyczne, czyli uszkadzające wątrobę. Objawami zatrucia są osłabienie apetytu, biegunka, obrzęk powłok brzusznych i wodobrzusze. Toksyny pochodzące z grzybów Fusarium niekorzystnie wpływają na płodność, są rakotwórcze, a także powodują zaburzenia neurologiczne.


Post został pochwalony 0 razy
Sob 12:26, 03 Lip 2010 Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:    
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum www.forumkonie.fora.pl Strona Główna » Weterynaria Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do: 
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Music Lyrics.
Regulamin